Chanel Diana bag in de spotlight

Een populair en veelgezocht vintage model van Chanel is de Diana bag. Met de kenmerkende brede rand rondom de flap van de tas is dit model het stoere zusje van de Classic flap bag. De Diana bag is een van mijn persoonlijke favorieten en in dit blog zal ik je alles vertellen over deze prachtige tas.

Geschiedenis

De Diana bag is uitgebracht in 1989 en is ontworpen door Karl Lagerfeld, die in 1983 aangesteld is als hoofdontwerper bij Chanel. De tas, die toen nog geen Diana heette, was een groot succes en is tot 1998 een vast onderdeel geweest van de collecties van Chanel. Hij is in die jaren uitgebracht in diverse maten, materialen en kleuren.

Het model was een favoriet van Princess Diana, stijlicoon van de jaren ’90 en groot fan van Chanel. Karl Lagerfeld besloot de tas te vernoemen naar de Princess of Wales, die regelmatig gefotografeerd is met deze beauty aan haar schouder.

Karl Lagerfeld in ‘Woman’s Own’ (1984)

Beschrijving

Net als de Classic flap heeft ook de Diana het voor Chanel kenmerkende doorgestikte ruitjespatroon. Echter heeft de Diana een ronde flap en wordt deze omlijst door een circa 3 cm gladde rand. Deze rand geeft de Diana een stoere uitstraling, terwijl de tas tegelijkertijd ook klassiek en elegant is. Wat mij betreft de perfecte combinatie!

In vergelijking met de Classic flap heeft de Diana een langere ketting waardoor dit model goed crossbody te dragen is. Omdat de Diana twee metalen ogen heeft in plaats van vier, is de lengte van de ketting niet aan te passen. Zoals je op de foto kan zien droeg Diana haar tas aan een schouder waarbij de tas, door de lange ketting, ongeveer op heuphoogte hangt.

De Diana is een ‘single flap’ waardoor je meteen in het hoofdcompartiment komt als je de tas opent. Dit in tegenstelling tot de meeste Classics die zijn uitgevoerd met een ‘double flap’. Verder heeft de tas in het hoofdvak nog een zijvakje met rits en een zijvakje zonder rits. Aan de achterkant zit meestal geen vakje, behalve bij twee zeldzamere modellen, daarover later meer.

In de periode dat de Diana bag verkrijgbaar was, werd alle goudkleurige hardware van een Chanel tas verguld met 24 karaats goud. Dit is te herkennen aan een klein hallmark stempeltje op de CC turnlock sluiting.

chanel vintage diana bag tas uitvoeringen
Chanel Diana bag in verschillende maten – van small tot jumbo.

Specificaties

Afmetingen

De Diana bag is uitgebracht in 4 maten: small (22,5 x 14 x 7 cm), medium square (25 x 16 x 8 cm), medium (26 x 16 x 9 cm) en large/jumbo (28 x 19 x 9 cm). De medium square en de large/jumbo hebben beide een steekvak aan de achterkant over de gehele breedte van de tas en zijn erg zeldzaam.

Materialen

Je vindt de Diana bag voornamelijk in zwart lamsleer maar hij is ook in andere materialen en kleuren te vinden. Bijvoorbeeld in caviarleer, lakleer, satijn, fluweel, suede of linnen. Ik heb ze onder andere voorbij zien komen in het donkerblauw, wit, beige, rood en zelfs roze en lichtblauw. De zeldzaamheid heeft invloed op de waarde, zo kan een Diana bag in roze caviar leer wel het dubbele kosten van een Diana bag in zwart lamsleer.

Gewicht

Het gewicht hangt af van het formaat en het gebruikte materiaal. Een aantal voorbeelden: de Diana small in lamsleer weegt 375 gram, de Diana medium in suede weegt 450 gram en de Diana Jumbo in caviarleer weegt 875 gram.

Ketting

De ketting die meestal gebruikt werd bij dit model is de ‘interwoven chain’, een klassieke metalen ketting met daar doorheen een strook geweven van hetzelfde materiaal als waarvan de tas gemaakt is (meestal leer). Ook zien we dit model in combinatie met de ‘bijoux chain’, een metalen ketting met grote schakels die versierd zijn met hetzelfde gequilte patroon als het leer van de tas.

Prijs

De prijzen van tweedehands Diana bags kunnen sterk variëren. Uiteraard heeft de staat waarin de tas zich bevind invloed op de prijs, maar ook de zeldzaamheid maakt veel uit. Een exemplaar in zwart lamsleer, formaat small, is in goede staat te vinden vanaf circa 2500 euro. Wil je echter een roze Diana bag in caviar leer, dan betaal je al gauw meer dan 5000 euro. Ook voor de zeer zeldzame jumbo uitvoering worden hoge bedragen neergeteld. De oorspronkelijke aanschafprijs is niet van belang, de prijs van een vintage tas wordt bepaald door vraag en aanbod en is dus ook afhankelijk van de mode op dit moment.

Diana Re-issue

In de lente/zomer collectie van 2015 heeft Chanel eenmalig een ‘re-issue’ uitgebracht van de Diana onder de naam ‘Vintage Chic Flap’. Deze tas was te verkrijgen in lamsleer en wollen jersey en kwam in drie maten: mini (19 x 11 x 3,5 cm), small (22 x 13 x 5 cm) en medium (28 x 17 x 6 cm). Naast een andere naam waren er ook een aantal veranderingen gedaan aan het ontwerp. De medium en de small hebben 4 ogen gekregen waardoor de ketting zowel lang (enkel) als kort (dubbel) te dragen is. Het mini model heeft geen ogen, de ketting loopt door een tunnel onder de flap, net als bij een ‘wallet on chain’. Verder heeft de re-issue twee extra vakjes gekregen, een aan de voorkant (onder de flap) met een klepje en een steekvakje aan de achterkant. Ook is er een leren schouderband toegevoegd aan de ketting.

chanel diana bag reissue
De Chanel Diana bag reissue in verschillende uitvoeringen.

Veelgestelde vragen over de Chanel Diana tas

Zijn er ook namaak Diana tassen in omloop?

Vintage Chanel modellen (van voor 2000) worden niet vaak nagemaakt, omdat het erg moeilijk is om de kwaliteit van toen te reproduceren. Ook is het lastig om de natuurlijke veroudering en gebruikssporen te imiteren. Toch heb ik van de Diana bag helaas weleens neppers voorbij zien komen.

Waarom is deze tas zo populair?

Wat deze tas bijzonder maakt is de lange ketting, waardoor je de tas cross-body kan dragen. Ook het klassieke-maar-toch-niet-tuttige uiterlijk spreekt veel mensen aan.

Worden alle Chanel tassen met een brede rand langs de flap Diana bags genoemd?

Er zijn op de vintage markt meerdere modellen van Chanel te vinden die verwant zijn aan de Diana, deze tassen hebben dezelfde kenmerkende brede rand langs de flap. Deze tassen lijken dus erg op de Diana maar heten officieel niet zo.

Waar moet ik op letten als ik een Diana bag ga kopen?

Vind je een Diana bag in een bijzondere kleur? Kijk dan goed of dit de oorspronkelijk kleur van de tas is! Zoals ik eerder schreef is bijvoorbeeld een roze Diana bag meer waard dan de zwarte uitvoering. Simpelweg omdat er veel minder van zijn gemaakt terwijl gekleurde tassen op dit moment erg populair zijn. Daarom worden Diana bags nogal eens geverfd in een gewilde kleur, om zo een hogere verkoopprijs te behalen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook mijn blog over geverfde Chanel tassen!

Waar je ook op moet letten is dat de tas nog mooi ‘in shape’ is. Wat regelmatig voorkomt bij de Diana bag is dat de brede rand bobbelig wordt en dit doet afbreuk aan het ontwerp.

Tot slot

Ik heb alle informatie en kennis die ik heb over deze tas hierboven opgeschreven. Het kan natuurlijk zijn dat ik nog wat ben vergeten. Laat van je horen als je nog een vraag hebt!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!