De mooiste Chanel koffietafelboeken

Heerlijk om doorheen te bladeren voor inspiratie en het staat ook nog eens prachtig in je interieur: een Chanel koffietafelboek. Het perfecte cadeau voor iemand die van fashion houdt! Of misschien wil je zelf een Chanel fotoboek kopen? In dit blog lees je alles over Chanel ‘coffee table books’.

Wat is een ‘coffee table book’?

Als we het hebben over een ‘coffee table book’ dan gaat het meestal over een luxe hardcover fotoboek dat weinig tekst bevat. Meer bedoeld om doorheen te bladeren dan om van voor tot achter te lezen. Zo’n luxueus tafelboek vind je dan ook vaak in lobby’s van chique hotels of bij de betere haarsalon. Koffietafel boeken zijn erg decoratief en staan ook prachtig bij je thuis. Met een Chanel coffee table book voeg je op een simpele manier een vleugje luxe en fashion toe aan je interieur!

Onze Chanel koffietafelboeken reviews

Het aanbod van Chanel koffietafelboeken is groot. Om je op weg te helpen bij het maken van een keuze, heb ik daarom de mooiste uitgaves voor je uitgezocht, bekeken en gelezen. In de reviews hieronder beschrijf ik voor elk Chanel koffietafelboek de inhoud en vertel wat je ervan kan verwachten.

 


Chanel – Catwalk

Chanel Catwalk koffietafelboek, omslag & pagina's

‘Chanel – Catwalk’ bevat het volledige overzicht van alle collecties die Karl Lagerfeld ontwierp voor het modehuis Chanel. Vanaf de eerste show na zijn aanstelling – Spring/Summer 1983 – tot de laatste show – Autumn/Winter 2019-2020 – welke plaatsvond vlak na zijn overlijden in 2019. Ook zijn er zes collecties in het boek opgenomen van de hand van Virginie Viard. Zij nam de rol van artistic director bij Chanel over, na het overlijden van Karl. Van beide vind je in het boek een korte biografie.

Naast dat dit Chanel koffietafelboek de dikte en het gewicht (ruim drie kilo!) heeft van een serieuze encyclopedie, is het door de uitgebreide inhoudsopgave en index ook echt te gebruiken als een naslagwerk. Voorin het boek vind je een chronologisch overzicht van alle collecties; van haute couture en ready-to-wear, tot cruise en métiers d’art. Achterin het boek vind je een index met een lijst van kledingstukken, accessoires en materialen om gericht te kunnen zoeken.

Iedere collectie wordt voorafgegaan door een korte beschrijving en het thema waarop deze is gebaseerd. Maar bovenal bevat het boek honderden foto’s van outfits, gedragen door modellen op de runway. Een fantastisch luxe fotoboek om doorheen te bladeren en de kleding, accessoires, sieraden, modellen en catwalk-decors in alle rust te bewonderen. Een prachtig – en voor de echte Chanel fan onmisbaar – overzicht van bijna 40 jaar Chanel fashionshows!

Bekijk ‘Chanel – Catwalk’ op Bol.com

Titel: Chanel - Catwalk | Auteur: Patrick Mauriès | Uitgeverij: Thames & Hudson | Jaar: 2020 | Uitvoering: gestoffeerde hardcover | Taal: Engels | Afmeting: 28,5 x 20 x 6 cm | Aantal pagina’s: 760 | ISBN: 9780500023440

 


Chanel – The Karl Lagerfeld Campaigns

The Karl Lagerfeld Campaigns - Chanel koffietafelboek - omslag & pagina's

Trouw aan het concept koffietafelboek bevat dit boek vrijwel geen tekst; perfect voor als je wilt wegdromen bij de prachtige afbeeldingen. In 1987 besloot Karl Lagerfeld om zijn eigen campagnes te gaan fotograferen en dat is hij zijn verdere carrière blijven doen. In dit boek vind je een compleet overzicht van alle door Karl Lagerfeld gefotografeerde collecties van Chanel. Soms gemaakt in de studio maar regelmatig op locatie; van het Parijse appartement van Coco Chanel tot de Franse Riviera, en van Rodeo Drive tot de straten van Cuba.

Het boek is een parade van beroemde, iconische modellen als Inès de la Fressange, Linda Evangelista, Cristy Turlington, Claudia Schiffer, Kate Moss, Kristen Stewart en vele anderen. Een groot deel van de afbeeldingen is voorheen gebruikt als advertentie in magazines of verschenen in de catalogi van Chanel. Deze worden uitgegeven bij iedere ready-to-wear collectie. Net als ‘Catwalk’ is ‘The Karl Lagerfeld Campaigns’ chronologisch geordend. Het boek is daardoor te gebruiken als naslagwerk en je krijgt een mooi beeld van hoe de stijl van Chanel door de jaren heen veranderd, maar toch altijd herkenbaar blijft. Goed om te weten voor de fans van vintage Chanel: het boek bevat ruim 300 pagina’s met afbeeldingen van Chanel collecties van voor het jaar 2000. De prachtige sfeervolle beelden, geschoten door Karl, maken dit coffee table boek tot een echte must-have voor liefhebbers van Chanel!

Bekijk ‘Chanel – The Karl Lagerfeld Campaigns’ op Bol.com

Titel: Chanel - The Karl Lagerfeld Campaigns | Auteur: Patrick Mauriès | Uitgeverij: Thames & Hudson | Jaar: 2018 | Uitvoering: Gestoffeerde softcover in hardcover hoes | Taal: Engel | Afmeting: 29 x 20 x 5 cm | Aantal pagina’s: 560 | ISBN: 9780500519813

 


Chanel – Collections and Creations

Collections & Creations - Chanel coffee table book - omslag & pagina's

Geïnspireerd op het iconische parfum, Chanel No5, is het luxe fotoboek ‘Chanel – Collections and Creations’ opgebouwd rond vijf thema’s: het Chanel pakje, de camelia bloem, sieraden, parfum & make-up en het kleine zwarte jurkje. Het boek staat vol met prachtige afbeeldingen: portretten van Coco Chanel, illustraties van Karl Lagerfelt, No5 advertenties en vele afbeeldingen van Chanel kleding, sieraden en accessoires. De foto’s laten zien hoe de oorspronkelijke ontwerpen en ideeën van Coco Chanel vandaag de dag nog steeds opnieuw geïnterpreteerd, vertaald en herhaald worden en daardoor een iconische status bereikt hebben. Daarnaast bevat dit Chanel koffietafelboek veel informatie en weetjes over de geschiedenis en het vakmanschap van dit modehuis. Onder andere door de vele quotes is ook het gedachtengoed van Coco Chanel verwerkt in dit luxe tafelboek. De verhouding afbeeldingen-tekst is ongeveer 80-20.

Het boek is niet volledig – een hoofdstuk over de welbekende 2.55 tas had niet misstaan – maar is een aanrader als je geïnteresseerd bent in de achtergrond en geschiedenis van het modehuis Chanel. Daarnaast geven de vele paginagrote afbeeldingen een mooi beeld van Chanel door de jaren heen. Een aanwinst voor op je koffietafel!

Bekijk ‘Chanel – Collections and Creations’ op Bol.com

Titel: Chanel - Collections and Creations | Auteur: Danièle Bott | Uitgeverij: Thames & Hudson | Jaar: 2007 | Uitvoering: Hardcover met papieren omslag | Taal: Engels | Afmeting: 28,5 x 25 x 2,5 cm | Aantal pagina’s: 208 | ISBN: 9780500513606

 


Andere Chanel boeken

Naast Chanel koffietafelboeken zijn er ook veel andere boeken over Chanel. Zo zijn er meerdere biografieën geschreven over het leven van Coco Chanel. Ook zijn er boeken waarin bekende quotes van Coco Chanel gebundeld zijn of die zich richten op één onderdeel van Chanel, zoals parfum, of het ‘kleine zwarte jasje’. Op mijn verlanglijstje staan in ieder geval nog de volgende boeken: ‘Chanel – The Vocabulary of Style’ door Jerome Gautier (Thames & Hudson, 2011) en ‘Chanel and her World’ van Edmonde Charles-Roux (Vendome Press, 2005).

Tot slot

Kiezen tussen deze fijne boeken is lastig dus misschien wil je ze (net als ik) wel allemaal! 😉
Hopelijk heb je iets gehad aan mijn reviews. Ontbreekt er nog een boek dat echt in dit rijtje thuishoort? Laat het me weten!

 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!