Geverfde Chanel tas

Geverfde Chanel tassen? Alles wat je moet weten!

Er is een nieuwe trend in de markt van vintage Chanel: het verven van tassen. Waarschijnlijk ben je de termen ‘recolored’ of ‘redyed’ weleens tegengekomen bij je zoektocht naar een vintage Chanel tas. In dit blog lees je wat hier precies mee wordt bedoeld en hoe je een geverfde tas kan herkennen. Daarnaast kijken we naar het zelf verven van een tas en komen ook de nadelen van verven en de invloed daarvan op de waarde van de tas aan bod. Kortom, ik vertel je alles wat je moet weten over geverfde Chanel tassen!

Wat wordt er precies bedoeld met een geverfde Chanel tas?

In de meeste gevallen gaat het hierbij om een leren Chanel tas, waarop handmatig over het gehele oppervlak speciale leerverf is aangebracht. Dit is dus iets anders dan het bijwerken/aanstippen van versleten hoekjes, of het verzorgen van het leer met een moisturizer. Een Chanel tas kan in de oorspronkelijk kleur (over)geverfd worden of in een totaal andere kleur. In het Engels worden hiervoor de woorden recolored, redyed of painted Chanel bag gebruikt. In dit filmpje kan je zien hoe het verven van een Chanel tas in zijn werk gaat. Je ziet hoe een Australisch bedrijf – dat gespecialiseerd is in het herstellen van handtassen – een beige classic flap zwart verft.

Waarom worden Chanel tassen geverfd?

Over het algemeen worden Chanel tassen geverfd als ze zo erg versleten, bevlekt of verkleurd zijn dat ze niet meer gebruikt zullen worden. In dat geval zal verven – mits goed gedaan – de tas er beter uit laten zien zodat hij weer gebruikt kan worden.
Een andere reden is dat je de tas een andere kleur kan geven – hoewel een lichtere kleur dan de oorspronkelijke kleur lastig is. Misschien heb je een lichtgekleurde tas maar wil je liever een zwarte? Of je bent op zoek naar een specifieke kleur die moeilijker te vinden is; zoals roze, lila, groen, lichtblauw, rood of geel. In plaats van een andere tas te kopen, of lang te zoeken naar de kleur die wil, kan je dus ook je oude tas laten verven.
Het verven van Chanel tassen gebeurt veel door handelaren, om op die manier meer geld te verdienen. Een oude Chanel tas met vlekken zal immers minder opbrengen dan een tas die er als nieuw uitziet. En een vintage Chanel tas in een zeldzame maar gewilde kleur kan erg waardevol zijn. Voor handelaren kan dit een reden zijn om een ‘saaie’ beige tas om te toveren in een fris lichtblauw exemplaar, zoals op de afbeelding hieronder.

chanel tas verven / geverfde tas van Chanel
Rechts zie je goed wat een laagje verf kan doen voor een oude, versleten Chanel tas.

De nadelen van het verven van een Chanel tas

Een oude, versleten tas kan enorm opknappen van een nieuw laagje verf. Maar helaas zitten er ook een aantal nadelen aan een Chanel tas die geverfd is. De punten waar je rekening mee moet houden zijn:

Slijtagegevoelig

Slijtage door gebruik is bij een geverfde Chanel tas eerder te zien dan bij een Chanel tas in originele staat. Afhankelijk van de gebruikte verf(techniek) ligt de aangebrachte verf namelijk in meer of mindere mate als een laagje op het leer. Dit in tegenstelling tot de oorspronkelijke kleur van de tas, waarbij het leer door en door geverfd wordt voordat de tas in elkaar wordt gezet.
Als een geverfde Chanel tas slijt of beschadigd wordt de oorspronkelijke kleur zichtbaar. Als deze anders is dan de nieuwe kleur vallen beschadigingen daardoor extra op.

Minder soepel

Verven kan het leer stugger en harder maken. Vooral het zachte en soepele lamsleer dat Chanel voor haar tassen gebruikt is hier gevoelig voor. Het kan zelfs voorkomen dat de verf gaat barsten of afbladderen. Dit gebeurt als de verflaag te dik of hard is. De verf moet soepel genoeg zijn om te kunnen meebewegen met de bewegingen van het leer, bijvoorbeeld bij het openen van de flap van de tas.

Vlekken

Afhankelijk van de gebruikte verf kan het zijn dat de kleur afgeeft op je kleding bij het dragen van de tas.

Niet mooi

Hoewel het goed gedaan kan worden vind ik een geverfde Chanel tas er meestal niet mooi uitzien. Van een afstand valt het niet altijd op maar van dichtbij zie je – vooral bij lichte kleuren – dat er een laag verf op de tas zit. Dit doet afbreuk aan de prachtige kwaliteit en het vakmanschap waarmee een Chanel tas gemaakt is.

Niet meer in originele staat

Last but not least: een geverfde Chanel tas is niet meer in originele staat. Het is nog steeds een authentieke Chanel tas maar het is niet meer de tas zoals Chanel het op de markt gebracht heeft.

Hoe kan je zien dat een Chanel tas geverfd is? 

Omdat verkopers niet altijd eerlijk vermelden dat de tas een verfbeurt heeft gehad, is het goed om hier zelf alert op te zijn. Bestudeer de tas (of foto’s daarvan) aandachtig en let daarbij op de onderstaande punten.

Voering

Kijk of de kleur van de buitenkant van de tas klopt met de kleur van de voering. Een zwarte classic flap bag heeft altijd een bordeauxrode voering. Andere modellen hebben altijd een bordeauxrode óf zwarte voering als de buitenkant van de tas zwart is.
Een gekleurde classic flap bag heeft altijd een voering in dezelfde kleur als de buitenkant van de tas. Kom je dus een roze Chanel tas tegen met een beige binnenkant? Grote kans dat de tas oorspronkelijk beige was en roze geverfd is. Bij sommige andere modellen is het wel mogelijk dat de voering beige of zwart is, terwijl de buitenkant van de tas gekleurd is. Maar check altijd goed of je geen verfspoortjes ziet bij de overgang naar de voering. Ook zal de kleur van de rits van een Chanel tas vrijwel nooit contrasterend zijn met de kleur van de tas/voering. Een witte rits in een rode Chanel tas? Dan was de tas waarschijnlijk van oorsprong wit.

de voering van originele en geverfde chanel tassen
Links: Chanel tassen in oorspronkelijke staat. Rechts: geverfde Chanel tassen, de voering verraad de oorspronkelijke kleur.

Stiksels

Kijk goed naar de stiksels. Omdat het vrijwel onmogelijk is om een tas te verven zonder dat de verf op de stiksels komt, verraden de stiksels vaak dat een tas geverfd is. Vaak zijn de stikgaatjes volgelopen met verf of zie je een laagje verf over de stiksels liggen.

stiksels van originele en geverfde tas
Links een ongeverfde Chanel tas met duidelijk zichtbare stiksels, rechts een geverfde Chanel tas waarbij de verf op de stiksels ligt.

Slordigheidjes in afwerking

Het verven wordt met de hand gedaan en is een precisiewerkje. Vaak is op bepaalde plekken duidelijk te zien dat er geschilderd is. De CC turnlock sluiting kan je eenvoudig verwijderen en na het schilderen terugplaatsen maar dit geldt niet voor bijvoorbeeld de metalen ogen waar de ketting doorheen gaat. Daar zal dus netjes omheen geverfd moeten worden.
Ook wordt bij het verven van een Chanel tas over het algemeen alleen de buitenkant geverfd en niet de voering. Kijk daarom of je slordigheidjes ziet bij de overgang van buitenkant naar de binnenkant. Soms wordt de binnenkant wel geverfd. Dat is dan op een close-up foto meestal goed te zien bij het serienummer en het Chanel stempel.

Andere glans

De prachtige satijnglans die zo kenmerkend is voor het lamsleer dat Chanel gebruikt is lastig na te maken. Een geverfde Chanel tas kan doffer zijn, of juist een hardere glans hebben.

de invloed van verven op de glans
Links een ongeverfde tas met satijnglans, midden een geverfde tas met harde glans, rechts een geverfde tas zonder glans.

De invloed van het verven op de waarde van een Chanel tas

Een tas met erg zichtbare vlekken of verkleuringen is veel minder waard dan dezelfde tas in mooie staat. Ondanks de nadelen van het verven kan het daardoor de moeite waard zijn om een tas te verven en als dit netjes gebeurt zal de tas ook in waarde toenemen. Maar vanwege de nadelen en de zichtbaarheid van de verf zal de waarde van een geverfde tas altijd een stuk minder zijn dan een vergelijkbare tas in goede, oorspronkelijke (ongeverfde) staat. Daarom is het belangrijk dat een verkoper vermeldt dat een tas geverfd is. Ik zie regelmatig dat verkopers dit nalaten. Naar mijn mening is dit een vorm van oplichting.

Waar kan je je Chanel tas laten verven? 

Theoretisch kan iedere schoenmaker/leerbewerker je tas verven, maar met een kostbare Chanel tas neem je liever zo min mogelijk risico. Het verven van een Chanel tas vergt kennis en handigheid, het eindresultaat is dan ook zeer afhankelijk van de professionaliteit en ervarenheid van degene die het werk uitvoert. Daarom is het het beste om je tas te laten verven door iemand die specifiek ervaring heeft met het verven van Chanel tassen. De volgende twee optie’s zou ik aanraden:

Bij Chanel

De veiligste optie is om je tas te laten verven bij Chanel. Dit is mogelijk als je je tas wil laten restaureren, bijvoorbeeld als de kleur (deels) verbleekt is of als er een vlek op zit die er niet meer uit te krijgen is. In dat geval zal de tas overgeverfd worden in de oorspronkelijke kleur. Het is niet mogelijk om af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp; een beige tas rood verven doen ze bij Chanel dus niet.
Heb je interesse in deze dienst? Ga dan met je tas langs bij de Chanel Boutique aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Daar zal gekeken worden wat er mogelijk is en wat de kosten zullen zijn. Als je akkoord gaat met de offerte wordt je tas opgestuurd naar Parijs voor de behandeling. Houd er wel rekening mee dat je je tas dan een aantal maanden zal moeten missen.

Bij een bag spa

Een andere mogelijkheid is je tas laten verven bij een zogenaamde ‘bag spa’. Dit is een bedrijf dat zich richt op het verzorgen, reinigen en repareren van designer tassen. Vaak kan je hier ook je tas laten verven. Het Britse bedrijf The Restory biedt deze services aan en het is mogelijk om hier vanuit Nederland gebruik van te maken door je tas op te sturen. Je kan bij dit bedrijf zelf bepalen in welke kleur je je tas geverfd wil hebben, enige beperking is dat de tas niet in een lichtere kleur geverfd kan worden dan het origineel. Een tas volledig laten verven kan vanaf een bedrag van 280 pond.

Zelf je Chanel tas verven

Je kan natuurlijk ook zelf je Chanel tas verven, maar het is niet eenvoudig om een mooi eindresultaat te behalen. Als je de uitdaging aangaat – geheel op eigen risico (!) – hier een korte beschrijving van de te volgen stappen:

  1. Verwijder de oude verflaag/coating met aceton zodat de verf in het leer kan dringen. Gebruik pure aceton en geen nagellakremover omdat in het laatste vaak toevoegingen zitten zoals parfum.
  2. Breng – zo nodig meerdere lagen – geschikte professionele leerverf aan, zoals Angelus Leather Dye, en laat de tas daarna minimaal 24 uur drogen.
  3. Breng een topcoat aan voor de gewenste glans, bijvoorbeeld de Angelus Satin Finisher.
  4. Behandel het leer met een vloeibaar verzorgingsproduct, zoals de lotion van Saphir, om het leer te hydrateren.

Bekijk ook deze uitgebreide tutorial op Youtube waar iemand stap voor stap laat zien hoe ze een vintage beige Chanel tas zwart verft.
Tip: als je geen of weinig ervaring hebt met het verven van leer, oefen dan eerst op een oude leren tas van de kringloopwinkel.

Conclusie

Hoewel ik een groot voorstander ben van repareren in plaats van afdanken, heb ik mijn bedenkingen bij de trend van het verven van Chanel tassen. Persoonlijk geef ik altijd de voorkeur aan een vintage tas in originele staat. Liever een tas met gebruikssporen dan een als-nieuw-uitziende geverfde tas. Maar wanneer je tas er zo slecht aan toe is dat hij anders in de prullenbak zou belanden, kan verven een manier zijn om je tas een tweede leven te geven.


Veelgestelde vragen

Worden alleen tassen van leer geverfd?

De meeste geverfde Chanel tassen zijn van leer omdat het hierbij mogelijk is om de verf met een kwast aan te brengen. Het verven van stof (zoals zijde of katoen) vergt een andere techniek, namelijk een verfbad. Dit is iets dat met een handtas vaak niet mogelijk is omdat niet alle onderdelen hier goed tegen kunnen, zoals de versteviging of de leren voering. Dat het soms wel kan zie je in dit filmpje.

Welke verf is geschikt voor het verven van een Chanel tas?

Er zijn verschillende soorten leerverf. Zo is er acrylverf speciaal voor leer, dit komt echt als een laagje op het leer te liggen. Perfect voor het decoreren van leren schoenen of een leren jas, minder geschikt voor het overschilderen van een doorgestikte Chanel tas. Kies daarom liever voor een dunnere verf, die in het leer trekt, zoals de Angelus Indringverf. Houd er wel rekening mee dat het met deze verf niet mogelijk is om je tas in een lichtere kleur te verven dan de oorspronkelijke kleur.

Kan ik mijn tas laten verven bij ChanelExpert?

Nee, op het moment bieden we deze service niet aan.

Kan ik de verf van een geverfde Chanel tas er weer af halen?

Het is niet mogelijk om een geverfde tas weer naar de oorspronkelijke staat terug te brengen. De bovenste verflaag kan je verwijderen met aceton maar de verf die in het leer is getrokken zal nooit helemaal verdwijnen. Je zal de tas daarom opnieuw moeten verven na het verwijderen van de oude verflaag.

Kan ik een geverfde Chanel tas nogmaals verven in een andere kleur?

Ja, dit kan. Verf alleen niet over de oude verf heen maar verwijder de oude verflaag eerst volledig met aceton. Vervolgens kan je nieuwe verf aanbrengen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!