Chanel tas kopen: nieuw of vintage?

Een Chanel tas kopen: nieuw of vintage?

Voor veel fashion-lovers een grote wens: het bezitten van een Chanel tas. Als je het beluit genomen hebt om deze wens in vervulling te laten gaan volgt de keuze: koop ik een vintage Chanel tas of ga ik toch voor een nieuwe? Ik heb de voor- en nadelen van beide opties op een rij gezet.

Waarom een vintage Chanel tas kopen?

Lagere prijs

Het grootste voordeel van een tweedehands Chanel tas in vergelijking met een nieuwe is de lagere prijs. Die ligt ver (gemiddeld zo’n 40 tot 60 procent) onder de nieuwprijs. Met winkelprijzen van 4500 euro voor ‘instapmodel’ de mini classic flap bag en 9700 euro voor de medium classic flap bag, loopt het verschil daardoor in de duizenden euro’s.

Ruimere keuze

Ga je voor een vintage exemplaar dan heb je een veel ruimere keus. De vintage markt is zo groot dat je zo ongeveer kan kiezen uit alle modellen en kleuren die Chanel ooit uitgebracht heeft.

Vintage look

Vanwege de prachtige kwaliteit van Chanel, zien ook tassen uit de jaren ’80 en ’90 (mits goed onderhouden) er nog fantastisch uit. Je zou kunnen zeggen dat ze alleen maar mooier worden door gebruik, ze gaan meer ‘leven’. De gequilte ruitjes wordt meestal wat minder puffy met de jaren, wat de kenmerkende vintage look geeft.

Goede investering

Chanel verhoogt ieder jaar haar prijzen en de prijzen van vintage Chanel stijgen daardoor mee. Dit betekent dat als je zuinig bent op je tas, hij waarschijnlijk alleen maar meer waard zal worden.

Milieu

Waarom iets nieuws kopen als er zoveel prachtige pre-loved items zijn? Door de hoge kwaliteit en de tijdloze ontwerpen van Chanel zijn de producten zeer geschikt voor een tweede, derde of zelfs vierde leven. Ook is een keuze voor vintage helemaal in lijn met hun gedachtengoed. Chanel heeft recent veel stappen gezet in het verduurzamen van het merk. Zo lanceerden ze begin 2020 hun eigen duurzaamheids-doelstellingen onder de naam ‘Mission 1.5’. Lees daar meer over in dit artikel van Vogue.

Echt goud

Tot eind 2008 was de goudkleurige hardware (alle metalen onderdelen) van een Chanel tas verguld met 24 karaats goud, wat een prachtige diepe gouden kleur geeft. Wil jij graag een tas met echt goud? Let er dan op dat het serienummer van de tas begint met nummer 12 of lager en dat er een klein stempeltje op de CC-turnlock sluiting staat. Zie ook de afbeelding hieronder.

Twee voorbeelden van een CC-turnlock sluiting – verguld met 24 karaats goud. Het stempeltje zit linksboven.

Nadelen van het kopen van een vintage Chanel tas

Authentiek?

Wanneer je duizenden euro’s gaat uitgeven, wil je natuurlijk zeker weten dat het om een echte Chanel tas gaat. Als je zelf niet over voldoende kennis beschikt om dit te kunnen beoordelen, loop je op de tweedehands markt het risico om een nep tas te kopen.

Gebruikssporen

Een vintage tas zal meestal gebruikssporen vertonen; krasjes en deukjes in het leer, vlekken, versleten hoeken of krasjes op de hardware. Ook kan er een muffe geur in het leer zitten die er niet meer uit gaat.

Voornamelijk online

Hoewel er winkels bestaan waar vintage Chanel tassen verkocht worden ben je voornamelijk aangewezen op het online aanbod. Een nadeel hiervan is dat je de tas voor aanschaf alleen op foto’s kunt bekijken, waardoor hij in het echt kan tegenvallen. Koop je van een particuliere verkoper dan is het niet mogelijk om de aankoop te retourneren.

Waarom een nieuwe Chanel tas kopen?

Gegarandeerd authentiek

Als je je Chanel tas nieuw in de Chanel Boutique of bij een geautoriseerde verkoper – zoals bijvoorbeeld Harrods – koopt, weet je zeker dat hij authentiek is. Op de aankoopbon staat het serienummer van je tas vermeld. Tip: bewaar deze goed voor het geval je ooit besluit om je tas te verkopen. Adressen van Boutiques en geautoriseerde verkopers vind je met de Chanel store-locator. Een nieuwe Chanel tas kopen kan in Nederland alleen bij de Chanel Boutique aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Compleet

Bij aankoop van een nieuwe Chanel tas krijg je alle toebehoren erbij, zoals de doos en dustbag. Deze ontbreken regelmatig bij vintage exemplaren. Bewaar alle toebehoren goed, je tas is als ‘full set’ meer waard en makkelijker te verkopen, mocht je dat ooit willen.

De ervaring

Een Chanel tas kopen in de Chanel Boutique is een beleving. Chanel is een van de meest luxe merken en winkelen bij Chanel is dan ook een andere ervaring dan winkelen bij een budgetketen. De winkel ziet er prachtig uit en je krijgt persoonlijke aandacht en advies. Ook wordt je aankoop mooi verpakt in een stevige papieren Chanel draagtas, inclusief Chanel lint en een camelia.

Eerste eigenaar

Omdat jij zelf de eerste eigenaar bent zal elk plooitje in het leer door jou gemaakt worden. Zo geef je de tas je eigen geschiedenis mee.

Nadelen van het kopen van een nieuwe Chanel tas

Hoge prijs

Uiteraard betaal je voor een nieuwe Chanel tas de hoofdprijs. Hoewel de prijzen van Chanel ieder jaar stijgen en de aankoop van een Chanel tas daardoor een goede investering kan zijn, blijft het ook gewoon een enorme uitgave.

Geen webshop

Een nieuwe Chanel tas kan je niet online kopen, hiermee behoudt Chanel een bepaalde exclusiviteit. Het kan een nadeel zijn dat je naar een fysieke winkel moet, als deze bijvoorbeeld niet in de buurt zit.

Minder keuze

Je hebt uitsluitend keuze uit de huidige collectie. Geen probleem als je een zwarte medium classic flap bag wilt kopen (hoewel je daar tegenwoordig soms voor op een wachtlijst moet!), maar als je per se een gele tas wil en geel is niet de kleur van het seizoen heb je een grotere kans van slagen in de vintage markt.

Té nieuw?

De tas is zo nieuw dat dit een drempel kan zijn om de tas daadwerkelijk te gaan gebruiken, uit angst dat er een krasje op komt. Herken jij jezelf hierin? Dan is een vintage tas misschien meer iets voor jou want het is zonde als je mooie tas alleen maar in de kast ligt!

Tot slot

Persoonlijk hou ik erg van vintage Chanel. Het gegeven dat een item al een geschiedenis met zich meedraagt is voor mij juist een meerwaarde en gebruiksspoortjes neem ik voor lief. Maar welke argumenten de doorslag geven zal per persoon verschillend zijn. Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen bij het maken van je keus!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!