Chanel tas opbergen

Je Chanel tas opbergen: 8 tips

Als je eindelijk je droomtas hebt gevonden ben je daar uiteraard zuinig op. Misschien gebruik je je tas alleen bij speciale gelegenheden en is deze een groot gedeelte van de tijd opgeborgen. Als je wilt dat je Chanel tas mooi blijft, is het belangrijk om het opbergen op de juiste manier te doen. Je voorkomt hiermee schade en zorgt ervoor dat de oorspronkelijke vorm en stevigheid behouden blijft.

Hoe kan je het beste je Chanel tas te bewaren?

1. Maak de tas leeg

Het eerste wat je doet als je je Chanel tas gaat opbergen: je tas leegmaken. Ik heb weleens een plakkerig kauwgompje (nog uit de jaren ’90?) uit een vintage Chanel tas gepeuterd… Dus check of je tas echt leeg is, ook de binnenvakjes. Je wilt er niet over een paar maanden achter komen dat er een pen is gaan lekken in je Chanel tas!

2. Vul de tas op

Dit is een van de belangrijkste dingen om te doen als je je Chanel tas voor langere tijd opbergt. Je tas opvullen zorgt ervoor dat de tas haar vorm behoudt en niet kan inzakken. Een geschikt materiaal hiervoor is zuurvrij zijdepapier/vloeipapier. Dit kan je in de tas ‘proppen’, precies daar waar het nodig is. Gebruik de witte variant en geen gekleurd papier, dit laatste kan namelijk afgeven. Vul je tas genoeg om steun te geven, maar prop je tas niet té vol want dan heeft het een averechts effect.

3. Ketting inpakken

Heeft jouw Chanel tas een ketting als handvat/schouderstrap? Zorg er dan voor dat de ketting geen blijvende deukjes kan achterlaten in het leer van de tas. Bij een ‘classic flap bag’ kan je de ketting omwikkelen met vloeipapier, of een lapje vilt tussen de tas en de ketting leggen. Bij een crossbody tas met lange ketting (zoals de Diana bag) kan je de ketting het beste in de tas te bewaren. Doe dit tussen het vloeipapier zodat de ketting niet aan de binnenkant van de tas tegen het leer aan drukt.

4. Doekje onder de flap

Leg een vilt lapje of katoenen zakdoek tussen de flap en de body van de tas. Dit voorkomt dat het leer aan elkaar gaat ‘plakken’. Dit geldt vooral voor tassen van lakleer. Bij Chanel tassen van lakleer is de voering – en dus ook de onderkant van de flap – van gewoon leer. Als dit langdurig in contact komt met het lakleer van de body van de tas ontstaan er vlekken.

5. Gebruik een dustbag

Berg je tas op in een dustbag (stoftas). Dit beschermt de tas tegen (je raadt het al) stof. Je kan hiervoor de oorspronkelijke Chanel dustbag gebruiken die bij de tas kwam, maar een vintage Chanel tas heeft deze vaak niet meer. Je kan dan natuurlijk een dustbag van een ander merk gebruiken, of desnoods een kussensloop. Bewaar je tas in ieder geval nooit in plastic, hierin kan vocht namelijk condenseren en dit kan zorgen voor schimmel op je tas!

6. Bewaar je Chanel tas rechtop

Bewaar je tas altijd in een rechtop staande positie, dit is het beste voor het behoud van de vorm. Ook heb je bij een klassieke gequilte Chanel tas kans dat de puffy ruitjes plat worden, als je de tas daar lange tijd op neerlegt. De ruitjes op de onderkant zijn altijd plat, dus hier kan de tas goed op staan. Bewaar je de tas in de oorspronkelijke doos? Zet de doos dan rechtop zodat de tas erin niet ligt maar rechtop staat.

7. Genoeg ruimte

Heb je meerdere tassen die je bij elkaar opbergt? Zorg dan dat er voldoende ruimte tussen de tassen zit. Het leer kan dan ademen en er kunnen geen afdrukken in het leer komen door een hengsel of slotje van een andere tas.

8. Opbergen op de juiste plek

Last but not least: bewaar je Chanel tas op een plaats met een stabiele temperatuur en voldoende ventilatie. Bewaar je Chanel tas nooit in een vochtige ruimte, zoals een kelder of zolder. De tas kan hierdoor aangetast worden door schimmel. Laat je Chanel tas ook niet lang staan in direct (zon)licht. Hierdoor kan het leer uitdrogen en de kleur verbleken/verkleuren. Zonlicht maakt gekleurd leer lichter en wit leer wordt gelig.

Goed opbergen = hogere resale waarde

Als je deze tips gebruikt voor het netjes opbergen van je Chanel tas, zal je tas mooi blijven en kan je lang plezier hebben van je tas. Ook zal de resale waarde hoger zijn als je Chanel tas altijd goed bewaard en onderhouden is.
Ben je benieuwd naar de waarde van je vintage Chanel tas of heb je twijfels over de authenticiteit? Bekijk hoe wij je kunnen helpen!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!