Expositie: Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto

Op 1 oktober 2020 werd de expositie ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ geopend in hét modemuseum van Parijs: Palais Galliera. Voor ChanelExpert een goede reden om – per trein – af te reizen naar de Franse lichtstad!

Wat maakt deze Chanel expositie zo bijzonder?

Het is bijna niet te geloven, maar ‘Fashion Manifesto’ is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971). Dit maakt het een bijzondere en unieke expositie; nooit eerder waren er zoveel creaties van Coco Chanel bij elkaar te zien. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Chanel en toont meer dan 350 stukken uit de collecties en archieven van musea wereldwijd. Bijdragen komen onder andere van het Palais Galliera in Parijs, het Victoria & Albert Museum in Londen en het MoMu in Antwerpen. Ook zijn er stukken beschikbaar gesteld uit privécollecties en van Patrimoine de CHANEL – de archieven van Chanel.

Wat is er te zien?

De tentoonstelling begint met enkele vroege creaties uit de jaren ’10 van de 20e eeuw; een zwarte strohoed en een blouse van zijden jersey. Vervolgens zien we met veren, franje en pailletten bewerkte avondjurken uit de roaring twenties en ingenieuze jurken uit de jaren ’30. Ook is er veel kleding voor overdag te zien: complete outfits bestaande uit verschillende delen (rok – top – jasje), gemaakt van jersey of zijde. Indrukwekkend zijn ook de lange rijen mannequins met de zo kenmerkende tweed mantelpakjes uit de jaren ’60.

Naast eindeloos veel outfits is er ook een ruime collectie sieraden te bewonderen, zowel ‘costume jewelry’ als ‘fine jewelry’. Gripoix sieraden gemaakt van kleurrijk glas, verguld metalen byzantijnse kruizen, snoeren kunstparels en een stervormige broche met echte diamanten.

De expositie bevat verder nog foto’s en filmbeelden, vintage magazines met Chanel advertorials en – natuurlijk – een vroeg exemplaar van de iconische 2.55 tas.

Wat vond ChanelExpert ervan?

De expositie geeft een mooi beeld van de carrière van Coco Chanel: het ontstaan en de ontwikkeling van haar stijl, de kenmerkende elementen van haar ontwerpen en haar bijdrage aan de verandering van de mode. Het is fantastisch om van zo dichtbij de ontwerpen en het vakmanschap van Coco Chanel te kunnen bekijken. Wat opvalt is een ongelooflijke creativiteit, maar ook de tijdloosheid van veel van de creaties. Ook is het leuk om elementen te herkennen die later door Karl Lagerfeld gebruikt en herhaald zijn. Bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde stof voor zowel de voering van het jasje als de top die onder het jasje gedragen wordt. Of het gebruik van jewel-buttons: prachtige knopen die een sieraad op zich zijn.

De hoeveelheid outfits en sieraden is echt overweldigend. Hierdoor ontstaat er een mooi compleet beeld van de diversiteit van de ontwerpen van Coco Chanel. Wij vonden het een unieke belevenis en absoluut de moeite waard!

Expositie catalogus

catalogus chanel expositie parijs

Goed nieuws voor degenen die de expositie gemist hebben: de bijbehorende catalogus ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ is nog steeds verkrijgbaar. ‘Catalogus’ dekt eigenlijk de lading niet want deze uitgave zou niet misstaan als koffietafelboek. Het is een groot formaat hardcover boek, dat vol staat met prachtige foto’s van de op de expositie getoonde outfits. De foto’s zijn van hoge kwaliteit en gedrukt op mat papier. Hierdoor zijn de details van de creaties goed te zien. Je kan de stoffen van de outfits bijna voelen!

Daarnaast bevat het boek veel achtergrondinformatie over Gabrielle ‘Coco’ Chanel en het ontstaan van haar mode-imperium. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de nalatenschap van een van de meest invloedrijke ontwerpers van de 20e eeuw.

Bekijk ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ op Bol.com

Kijk ook eens naar mijn reviews van andere Chanel koffietafelboeken, als je op zoek bent naar een mooi boek over Chanel.

Titel: Gabrielle Chanel - Fashion Manifesto | Auteur: Miren Arzalluz e.v.a | Uitgeverij: Thames & Hudson | Jaar: 2020 | Uitvoering: hardcover | Taal: Engels | Afmeting: 31,5 x 25 x 3 cm | Aantal pagina’s: 302 | ISBN: 9780500023464

Organisatie achter deze Chanel tentoonstelling

De expositie is een initiatief van Palais Galliera en is tot stand gekomen in samenwerking met Chanel. Er hebben vele professionals meegewerkt en bijgedragen aan de inhoud. Onder andere Miren Arzalluz (director Palais Galliera), Veronique Belloir (senior curator Palais Galliera), het team van curators van Palais Galliera en Olivier Saillard (artistic director). Lees ook het artikel over de expositie door Cécile Narinx in de Volkskrant – inclusief een interview met curator Miren Arzalluz.

Update: nu te zien in Londen

Mocht je nog heel graag de stukken in het echt willen bekijken: tot en met 10 maart 2024 is de expositie te zien in het Victoria & Albert Museum (V&A) in Londen, UK.
In de video hieronder krijg je alvast een sneak preview van de stukken.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!