vintage chanel kopen - de beste winkels - shop reviews

Waar koop je vintage Chanel?

Toen ik in het begin van de 00’s begon met het verzamelen van vintage Chanel, waren Marktplaats en Ebay de enige websites waar dit werd aangeboden. Inmiddels zijn we ruim 20 jaar verder en is de populariteit van vintage fashion – en in het bijzonder Chanel – enorm toegenomen. Waar kan je op dit moment vintage Chanel kopen? En waar moet je op letten bij een online aankoop? ChanelExpert heeft een aantal (web)winkels voor je op een rij gezet!

Dit artikel is bijgewerkt in maart 2024


Vinted
Vestiaire Collective
Bags by Es
L’Etoile de St Honoré – Luxury Vintage
Ebay
Catawiki


Chanel kopen op vinted review (logo)

Vinted

Vinted is in 2008 opgericht in Litouwen en is sinds 2019 te gebruiken in Nederland. Dit verkoopplatform voor tweedehands kleding is inmiddels wereldwijd actief maar met de Nederlandse Vinted app zie je alleen het aanbod van verkopers uit Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje en Luxemburg.

Aanbod

Vinted richt zich op een jong publiek en biedt een laagdrempelig platform om items op aan te bieden. Tussen de shirtjes van goedkope winkelketens vind je hier ook high-end designer merken als Chanel. Het aanbod is groot, het wisselende aanbod van tweedehands Chanel tassen ligt rond de 1000. Het laagdrempelige karakter van de site maakt dat advertenties vaak weinig informatie bevatten, bijvoorbeeld over materiaal, afmetingen en gebruikssporen. Mijn advies is dan ook om, voordat je tot aanschaf over gaat, vragen te stellen. Dit om teleurstelling te voorkomen.

Authenticiteit & kopersbescherming

Op Vinted is het niet toegestaan om namaakproducten te verkopen. Verdachte advertenties kunnen gemeld worden door gebruikers. Daarna worden ze beoordeeld en eventueel verwijderd. Mijn ervaring is dat het grootste deel van de nep Chanel items die ik meld, niet wordt verwijderd. Als reden krijg ik terug dat het item ‘niet in strijd is met de community-normen’. Hieruit blijkt dat Vinted op het gebied van Chanel niet de benodigde expertise in huis heeft. Het aanbod op de site is dus zeker niet gegarandeerd authentiek!

Vinted biedt voor designer-items artikelverificatie aan. De prijs voor deze dienst is 10 euro, het item wordt hiervoor fysiek gecontroleerd op authenticiteit.
Ik heb zelf nog geen ervaring met deze service. Wel heb ik een aantal keer een nep Chanel tas aangeboden zien worden met een controle label van Vinted eraan. Ik weet niet of die tas daadwerkelijk door Vinted als authentiek beoordeeld is, of dat iemand het label aan een andere tas gehangen heeft.

Doordat de betaling via Vinted gaat en wordt vastgehouden totdat je als koper aangeeft dat alles oké is, heb je bescherming tegen oplichting. Als het gekochte item in slechtere staat is dan beschreven of niet authentiek blijkt, kan je een geschil openen. Dit kan tot 48 uur na ontvangst (daarna wordt de betaling automatisch vrijgegeven). Vinted zal de zaak beoordelen en als je in het gelijk gesteld wordt krijg je -meestal na retourneren van het item – je geld terug.

Verzendkosten

De verzendkosten zijn afhankelijk van de grootte van het pakket en de gekozen vervoerder. Vanwege de grote volumes en samenwerking met o.a. Mondial Relay en Homerr, kan Vinted de verzendkosten laag houden, zo kost het verzenden van een klein pakketje van Frankrijk naar Nederland 3 à 4 euro.

Invoerkosten

Het is (nog) niet mogelijk om op Vinted items te kopen van aanbieders van buiten de EU waardoor je geen rekening hoeft te houden met eventuele invoerkosten van de douane.

Prijsniveau | commissie

De kosten die je betaald voor de diensten van Vinted bestaan uit 5% van de verkoopprijs plus een vast bedrag van 70 cent. Dit komt bovenop de verkoopprijs. Los daarvan hoeft de verkoper geen commissie af te dragen. Hierdoor kunnen de vraagprijzen lager liggen dan elders.

Retourrecht

Op Vinted zijn de meeste verkopers particulier, waardoor je geen recht van retour hebt als bijvoorbeeld de jurk die je gekocht hebt toch niet zo mooi staat.
Alleen als het item niet aan de omschrijving voldoet en Vinted oordeelt dat er voldoende reden is om de koop te annuleren, krijg je na retourneren je geld terug. Nadeel is dat in zo’n geval de kosten van de retourzending voor eigen rekening zijn. Wat mij betreft is hier ruimte voor verbetering.
Als je een aankoop doet bij een professionele verkoper (Pro), heb je wel recht van retour, ongeacht de reden. Ook hierbij zijn de kosten van het retourneren voor jou als koper.

Klantenservice

Mijn ervaringen met de klantenservice zijn wisselend. Ik heb meerdere keren problemen gehad met een aankoop, zoals een pakket dat was kwijtgeraakt of een item dat bij ontvangst in veel slechtere staat bleek dan omschreven. Deze problemen zijn met behulp van de klantenservice meestal opgelost. 
Vinted is niet telefonisch of per mail te bereiken, het contact verloopt via een chat.

Conclusie

Mijn ervaring met Vinted is wisselend. Ik heb er een aantal fantastische aankopen gedaan maar ook veel teleurstellende, omdat veel verkopers niet eerlijk zijn over de staat van een artikel. Een voordeel is dat de site geen hoge commissie rekent, waardoor de prijzen over het algemeen lager zijn dan elders. Een nadeel is dat er een behoorlijk aantal minder ervaren en oneerlijke verkopers actief is, waardoor het risico op een teleurstellende aankoop of oplichting een stuk groter is dan op ‘professionelere’ sites. Met een shirtje van 5 euro is dat geen ramp maar als je honderden of zelf duizenden euro’s uitgeeft aan een vintage item van Chanel wil je graag dat de aankoop aan je verwachting voldoet. Bekijk zelf het Chanel aanbod op Vinted.


vintage chanel kopen bij vestiaire collective review (logo)

Vestiaire Collective

Het van oorsprong Franse Vestiaire Collective is opgericht in 2009 en is een grote speler op het gebied van vintage designer fashion. Op dit verkoopplatform bieden zowel particuliere als professionele verkopers vintage designer items aan. Het bedrijf is wereldwijd actief.

Aanbod

Op Vestiaire Collective vind je een groot aanbod vintage Chanel; zowel tassen, kleding, sieraden en accessoires. Alleen al op het gebied van vintage Chanel tassen heb je de keuze uit duizenden verschillende modellen. Dankzij de uitgebreide zoekfunctionaliteit kan je snel vinden wat je zoekt.

Authenticiteit & kopersbescherming

Vestiaire Collective beoordeelt elk item voordat het online komt. Helaas zie ik op deze site toch regelmatig namaak items staan. Of deze items vervolgens ook door de fysieke controle komen (zie hieronder) weet ik niet.
Bijzonder aan Vestiaire is dat zij items met een hoge waarde fysiek controleren voordat het naar de koper verzonden wordt. De authenticiteit wordt gecontroleerd en er wordt gekeken of de staat van het product overeenkomt met de beschrijving. Uit eigen ervaring weet ik dat de controle van Vestiaire helaas niet waterdicht is en dat je alsnog een product kan ontvangen dat niet voldoet aan de beschrijving. Dit kan slordigheid zijn maar het kan ook meespelen dat Vestiaire er belang bij heeft om niet al te kritisch te zijn bij het uitvoeren van de beoordeling.
Voor items met een lagere waarde is er de ‘direct shipping’ optie waarbij je het item direct van de verkoper ontvangt. Hierdoor bespaar je kosten maar heb je minder zekerheid. Mocht er in dit geval een probleem zijn met het ontvangen product dan zal Vestiaire wel helpen dit probleem op te lossen.

Verzendkosten

De verzendkosten hangen af van vanuit welk land het item wordt verzonden. Deze kosten worden zichtbaar bij het betaalproces.

Invoerkosten

Op Vestiaire Collective worden ook producten aangeboden door verkopers van buiten de EU. Bij verzending naar Nederland komen er dan invoerkosten bij. Deze kosten worden zichtbaar bij het betaalproces, voordat je de betaling definitief maakt.

Prijsniveau | commissie

De vraagprijzen op Vestiaire Collective zijn over het algemeen hoog. Verkopers dragen totaal 18% commissie af. Sinds oktober 2023 rekent Vestiaire Collective ook minimaal 5% ‘buyers fee’, dit komt bovenop de vraagprijs. De totale commissie die Vestiaire ontvangt is dus ruim 23%.

Retourrecht

Over het algemeen heb je bij een aankoop op Vestiaire Collective geen recht van retour. Dit komt omdat de meeste items worden aangeboden door particuliere verkopers. Alleen als je iets koopt van een professionele verkoper heb je het recht om je item te retourneren als het niet bevalt. Je hebt dan na ontvangst 14 dagen de tijd om de koop te annuleren.

Klantenservice

De klantenservice is alleen te bereiken via een chat. Deze is te vinden in de app, onder het kopje ‘help’ bij je profiel. Ik heb meerdere keren een probleem gehad met een koop, een verkoop of met de functionaliteit van de website en ik ben niet te spreken over het oplossend vermogen van de klantenservice. Hier valt wat mij betreft nog veel te verbeteren.

Conclusie

Het positieve aan Vestiaire is dat ze een groot en divers aanbod van vintage Chanel items hebben. De fysieke controle geeft een extra zekerheid, dit is erg fijn, vooral als het om een groot bedrag gaat. Bekijk zelf het Chanel aanbod op Vestiaire Collective.


vintage chanel kopen: 'bags by es' review (logo)

Bags by Es

Bags by Es is een Nederlandse webshop die zich richt op de verkoop van vintage designer tassen, voornamelijk van het merk Chanel. Ze verzenden wereldwijd.

Aanbod

Kleine maar mooie selectie van zowel pre-loved als echte vintage Chanel tassen (ouder dan 15 jaar). Bags by Es biedt een wisselend aanbod van zowel klassieke Chanel tassen als seasonal modellen. Het aanbod is van hoge kwaliteit. Ook zijn de foto’s en de omschrijvingen duidelijk en eerlijk, iets wat ik een groot pluspunt vind bij online verkoop van dit soort kostbare tweedehands producten!

Authenticiteit & kopersbescherming

Alle tassen worden door eigenaresse Esmeralda persoonlijk ingekocht en gecontroleerd. Bags by Es garandeert de authenticiteit van alle aangeboden tassen door samen te werken met andere professionals. Naar mijn mening is dit een betrouwbare site voor het veilig kopen van vintage designer tassen. Het recht van retour geeft nog een extra zekerheid.

Verzendkosten

De verzendkosten zijn niet inbegrepen in de verkoopprijs, deze worden zichtbaar tijdens het betaalproces.

Invoerkosten

Alle tassen worden verstuurd vanuit Nederland dus je hoeft geen rekening te houden met invoerkosten

Prijsniveau | commissie

De prijzen op de site zijn redelijk en reflecteren de kwaliteit van de aangeboden items.
Bags by Es is een webwinkel en geen verkoopplatform voor particulieren. Er wordt dus niet gewerkt met commissie.

Retourrecht

Omdat het een commerciële verkoper betreft heb je een wettelijke termijn van 14 dagen waarbinnen je zonder opgaaf van reden de aankoop kan annuleren. Na retourzending ontvang je het gehele aankoopbedrag terug.

Klantenservice

Contact opnemen met Bags by Es kan via mail of via het contactformulier op de site.

Conclusie

Persoonlijk heb ik nog nooit een aankoop gedaan bij Bags by Es en kan dus niet uit eigen ervaring spreken. Wat ik wel zie is dat de site en het aanbod er goed uitzien en dat de prijzen redelijk zijn. Omdat dit een professionele winkel is en geen anonieme verkoper op een verkoopplatform is de kans op oplichting of een teleurstellende aankoop vele malen kleiner. Bovendien heb je recht van retour in het geval een aankoop toch tegenvalt in het echt.
Wat mij betreft dus echt een aanrader, vooral als je op zoek bent naar een van de classic modellen van Chanel. Bekijk zelf het Chanel aanbod op de site van Bags By Es.


l'etoile de saint honoré luxury vintage review (logo)

L’Etoile – Luxury Vintage

L’Etoile de St Honoré – Luxury Vintage is geen verkoopplatform maar een zelfstandige winkel/webshop. Op het gebied van vintage Chanel is dit de enige webshop die ook een fysieke winkel heeft. Drie nog wel, waarvan twee gevestigd zijn in Amsterdam en een in Maastricht. 

Aanbod

Online vind je een wisselend aanbod van zo’n 100 vintage Chanel items, zowel tassen, kleding en sieraden. Groot voordeel is dat je de items in een fysieke winkel kan bekijken, vergelijken en passen.
Punt van kritiek: op de site worden meerdere geverfde tassen aangeboden, terwijl dit niet in de beschrijving genoemd wordt. Ik vind dat zoiets benoemd zou moeten worden, omdat de tas hierdoor niet meer volledig origineel is. Ook heeft het nogal wat nadelen als een Chanel tas geverfd is. Wil je meer weten over geverfde vintage Chanel tassen? Lees dan mijn blog over dit onderwerp.

Authenticiteit & kopersbescherming

L’Etoile garandeert de authenticiteit van alle items die ze verkopen. Kopen bij L’Etoile is veilig: bij een aankoop in de winkel kan je het item eerst met eigen ogen inspecteren. Als je een aankoop doet via de webshop kan je tot 14 dagen na ontvangst de koop annuleren, mocht het item in het echt toch tegenvallen.

Verzendkosten

Boven een bestedingsbedrag van 500 euro betaal je geen verzendkosten. Bij een aankoop onder de 500 euro betaal je 15 euro voor aangetekende verzending binnen Nederland.

Invoerkosten

Alle producten worden verzonden vanuit Nederland dus je hoeft geen rekening te houden met eventuele invoerkosten.

Prijsniveau | commissie

De vraagprijzen zijn de prijzen die je betaald, hier komen (afgezien van evt. verzendkosten) geen kosten meer bij. Ook is het niet mogelijk om te onderhandelen over de prijs.
De aangeboden producten worden ingekocht en zijn dus in het bezit van L’Etoile. Particulieren kunnen hier hun designer tas in consignatie aanbieden tegen een commissie van 40%.

Retourrecht

L’Etoile geeft geen recht van retour op aankopen gedaan in een van de fysieke winkels. Bij een aankoop via de webshop geldt de wettelijke termijn van 14 dagen waarbinnen je zonder opgaaf van reden de aankoop kan annuleren.

Klantenservice

Als je vragen hebt kan je contact opnemen per mail of via het contactformulier op de website. Ook zijn de winkels telefonisch te bereiken.

Conclusie

Persoonlijk heb ik nog geen ervaring met L’Etoile maar ik ben zeker van plan om eens een kijkje te nemen in de winkels. De fysieke winkels zijn echt een groot pluspunt van L’Etoile en perfect als je je nog aan het oriënteren bent en twijfelt over bijvoorbeeld het gewenste formaat. Bekijk zelf het Chanel aanbod op de site van L’etoile Luxury Vintage.


Ebay logo

Ebay

Ebay is een van de eerste en bekendste verkoopplatforms. Het hoofdkantoor staat in Californië, waar het bedrijf in 1995 werd opgericht. Het platform is wereldwijd actief en heeft voor elk land een eigen website.

Aanbod

De site richt zich niet specifiek op designer fashion, toch vind je hier een groot aanbod in deze categorie. Binnen Europa bestaat het aanbod van vintage Chanel tassen uit ruim 1.500 exemplaren, kijk je wereldwijd dat zijn dat er ruim 25.000. Ben je dus op zoek naar iets specifieks? Dan is het zeker de moeite waard om eens op Ebay te kijken.

Authenticiteit & kopersbescherming

Het verkopen van namaak producten is verboden, maar Ebay is niet heel actief in het opsporen en verwijderen van het aanbod hiervan. Je vindt daardoor relatief veel Chanel items die niet authentiek zijn.
Als koper op Ebay moet je dus goed opletten. Kijk niet alleen goed naar de foto’s en de omschrijving maar check ook de reviews van de verkoper. Koop alleen van betrouwbare verkopers – met veel positieve reviews – die al langer actief zijn op Ebay. Ook is het aan te raden om te betalen met Paypal of creditcard, daarmee heb je kopersbescherming in het geval je aankoop niet overeenkomt met de omschrijving.

Verzendkosten

De verzendkosten hangen af van het formaat en gewicht van het pakket en het land waar vandaan het verstuurd wordt. Deze kosten zijn zichtbaar op de advertentiepagina.

Invoerkosten

Aangezien de site wereldwijd actief is kan je te maken krijgen met invoerkosten. Wil je dit niet, dan kan je bij het zoeken op de site instellen dat je alleen resultaten van binnen Europa wilt zien.
Bij aankopen buiten Europa kan er nog een behoorlijk bedrag bijkomen. Tegenwoordig worden deze kosten meestal direct berekend en bij het eindtotaal opgeteld. Hierdoor komt het niet als een vervelende verrassing achteraf.

Prijsniveau | commissie

Vraagprijzen op Ebay lopen sterk uiteen. De grootste kans op een leuke deal heb je bij een veiling in plaats van een item vaste vraagprijs. Helaas hebben veel veilingen tegenwoordig een hoge startprijs.
De commissie die Ebay rekent aan haar verkopers bedraagt meestal 10% van de verkoopprijs. Een betaling met Paypal kost de verkoper 3,4% van het totale bedrag.

Retourrecht

Bij aankopen op Ebay heb je over het algemeen geen recht van retour. Als dit wel zo is staat dat expliciet vermeld bij de advertentie.

Klantenservice

De klantenservice van Ebay is te bereiken via het contactformulier op de site, te vinden onder het kopje ‘hulp en contact’ bovenaan de pagina.
Het oplossen van problemen met aankopen op Ebay gaat via Paypal. Dit werkt door middel van het openen van een geschil wat je kan doen op de site van Ebay of de site van Paypal.

Conclusie

Vanwege het grote aanbod van vintage Chanel is Ebay zeker een interessante site om eens te bekijken. Houd er wel rekening mee dat je geen authenticiteitsgarantie hebt en dat je alleen kopersbescherming hebt als je betaald met Paypal of met je creditcard. Bekijk zelf het Chanel aanbod op Ebay.


catawiki (logo)

Catawiki

Dit Nederlandse veilingplatform is in 2008 opgericht als platform voor het verhandelen van stripboeken. Hier zijn later andere categorieën bijgekomen, waaronder vintage designer fashion. Inmiddels is Catawiki wereldwijd actief.

Aanbod

Op Catawiki vind je een wisselend aanbod van zo’n 100-200 vintage Chanel items. Voornamelijk tassen, maar ook kleding, accessoires en sieraden. De site werkt met themaveilingen, bijvoorbeeld ‘exclusieve tassen’ of ‘vintage accessoires’. Items worden door diverse verkopers aangeboden en door een veilingmeester van Catawiki in een themaveiling ondergebracht. Het is hierdoor lastig om naar een specifiek item te zoeken, je kan bijvoorbeeld geen selectie maken op basis van merk/categorie/kleur/materiaal/maat etc.

Authenticiteit & kopersbescherming

Catawiki werkt met experts die elk aangeboden item online beoordelen op authenticiteit voordat de advertentie in een veiling wordt opgenomen. Het aantal namaak artikelen op de site blijft hierdoor beperkt. Helaas gaat het niet altijd goed; met enige regelmaat zie ik toch niet-authentieke items voorbijkomen.
Aankopen worden direct van verkoper naar koper verzonden; items worden dus niet fysiek gecontroleerd door Catawiki. Een artikel kan daardoor bij ontvangst afwijken van de omschrijving.
De betaling gaat via Catawiki en wordt vastgehouden totdat de koper aangeeft dat het product in goede orde ontvangen is. Mocht er iets mis zijn dan kan je contact opnemen met Catawiki en zullen zij bemiddelen bij het vinden van een oplossing.

Verzendkosten

De verzendkosten die worden gerekend zijn veelal kosten voor een aangetekende, verzekerde verzending en kunnen daardoor vrij hoog zijn, vooral bij verzending vanuit het buitenland.

Invoerkosten

Omdat Catawiki wereldwijd actief is kan je te maken krijgen met invoerkosten, dit geldt voor alle goederen die vanuit een land buiten de EU verzonden worden. Het aanbod van vintage Chanel komt bijvoorbeeld grotendeels uit Japan.
De invoerkosten zijn niet van tevoren bekent en zitten ook niet bij de verkoopprijs inbegrepen. Deze kosten komen voor rekening van de koper en moeten betaald worden bij ontvangst van het artikel. De totale kosten kunnen behoorlijk oplopen. Op de site van de Belastingdienst kan je lezen hoe deze kosten precies worden berekend.

Prijsniveau | commissie

Catawiki is een veilingsite en werkt dus niet met vaste vraagprijzen. Toch liggen de prijzen hoog omdat veel veilingen een hoge minimumprijs hebben. Een groot deel van de Chanel items wordt niet verkocht, omdat de minimumprijs niet gehaald wordt.
De commissie die Catawiki rekent is ruim 27%. De verkoper moet 15,125% (12,5% excl. btw) afdragen van het gehaalde veilingbedrag en de koper betaalt 10,89% (9% excl. btw) bovenop het gehaalde veilingbedrag. Daar bovenop komt voor beide partijen nog een vast bedrag aan kosten, afhankelijk van de prijs van het artikel. Dit verklaart waarom je op Catawiki niet snel een koopje zal hebben.

Retourrecht

Als je op Catawiki iets koopt bij een particuliere verkoper heb je geen recht op retour. Koop je iets bij een professionele verkoper – te herkennen aan het ‘Pro’ logo naast de naam – dan geldt het wettelijke herroepingsrecht voor online aankopen. Dit betekent dat je tot 14 dagen na ontvangst je aankoop kunt annuleren.

Klantenservice

Mijn ervaring met de klantenservice is oké. De klantenservice is helaas alleen per mail te bereiken en het duurt vaak lang voordat je een reactie krijgt. Er wordt verwacht dat koper en verkoper een probleem eerst zelf proberen op te lossen, lukt dit niet dan zal Catawiki een beslissing nemen.

Conclusie

Voor het kopen van vintage Chanel is Catawiki niet een van mijn favorieten. Het leuke van een veiling is dat de prijs niet van tevoren vaststaat, waardoor je kans hebt op ‘koopje’. Op Catawiki worden de meeste Chanel items geveild met een hoge minimumprijs, waardoor het eigenlijk geen echte veiling is.
Misschien vind jij hier wel nėt dat ene item wat je zoekt, neem een kijkje op de site van Catawiki.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!