vintage chanel kopen - de beste winkels - shop reviews

Vintage Chanel kopen? De beste winkels!

Toen ik in 2002 begon met het verzamelen van vintage Chanel, waren Marktplaats en Ebay de enige websites waar dit werd aangeboden. Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder en is de populariteit van vintage fashion – en in het bijzonder Chanel – enorm toegenomen. Maar waar kan je op dit moment goed vintage Chanel kopen? En waar moet je op letten bij een online aankoop? ChanelExpert heeft een aantal (web)winkels voor je op een rij gezet!

Vintage Chanel kopen? De beste winkels!

Wil jij een vintage Chanel tas of kleding gaan kopen en heb je geen tijd om dit hele blogartikel te lezen? Ga dan direct naar een van de drie beste online winkels om vintage Chanel te kopen: Vestiare Collective, Bags by Es en Ebay. We raden je wel aan om voordat je tot een aankoop overgaat eerst de review van desbetreffende winkel hieronder te lezen!

Eerlijke reviews

Er is een enorm aanbod van webshops en verkoopplatforms die zich op vintage Chanel richten. Maar wat zijn nou de beste plekken om – als je in Nederland woont – vintage Chanel te kopen? Welke site heeft het beste, mooiste of grootste aanbod? Waar koop je veilig en voor een goede prijs? En welke sites kan je beter links laten liggen? Wij hebben dat voor je uitgezocht en op een rij gezet, met voor elke shop een uitgebreide eerlijke review! Daarbij kom je te weten wat de plus- en minpunten van elke winkel zijn en waar je op moet letten als je een aanschaf gaat doen.


Vestiaire Collective | ****
Vinted | **
L’Etoile de St Honoré – Luxury Vintage | ***
Bags by Es | *****
Ebay | ****
Catawiki | **


vintage chanel kopen bij vestiaire collective review (logo)

Vestiaire Collective | ****

Het van oorsprong Franse Vestiaire Collective is opgericht in 2009. Op dit verkoopplatform bieden particuliere verkopers vintage designer items aan. Het bedrijf is een grote speler op het gebied van vintage designer fashion. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs, maar de site is inmiddels wereldwijd actief. De website is beschikbaar in de talen Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Aanbod

Op Vestiaire Collective vind je een groot aanbod vintage Chanel, zowel tassen, kleding, sieraden en accessoires. Alleen al op het gebied van vintage Chanel tassen heb je de keuze uit duizenden verschillende modellen. Dankzij de uitgebreide zoekfunctionaliteit kan je snel vinden wat je zoekt.

Authenticiteitsgarantie & kopersbescherming

Vestiaire Collective richt zicht puur op designer merken en beoordeelt elk item voordat het online komt. Hierdoor worden op deze site voornamelijk authentieke designer items aangeboden. Helaas zie ik op deze site toch regelmatig namaak items staan. Of deze items vervolgens ook door de fysieke controle komen (zie hieronder) weet ik niet.
Bijzonder aan Vestiaire is dat zij elk item ook fysiek beoordelen voordat het naar de koper verzonden wordt. De authenticiteit wordt gecontroleerd en er wordt gekeken of de staat van het product overeenkomt met de beschrijving. Hierdoor loop je als koper niet het risico om opgelicht te worden. Uit eigen ervaring weet ik dat de controle van Vestiaire helaas niet waterdicht is en dat je alsnog een product kan ontvangen dat niet voldoet aan de beschrijving. Dit kan slordigheid zijn maar het kan ook meespelen dat Vestiaire er belang bij heeft om niet al te kritisch te zijn bij het uitvoeren van de beoordeling.
Er is ook een ‘direct shipping’ optie waarbij je ervoor kan kiezen om een item direct van de verkoper te ontvangen. Hierdoor bespaar je op de kosten maar heb je wat minder zekerheid. Mocht er in dit geval een probleem zijn met het ontvangen product dan zal Vestiaire wel helpen dit probleem op te lossen.

Verzendkosten

De verzendkosten hangen af van vanuit welk land het item wordt verzonden. Deze kosten worden zichtbaar bij het betaalproces.

Invoerkosten

Op Vestiaire Collective worden ook producten aangeboden door verkopers van buiten de EU. Bij verzending naar Nederland moeten er door de ontvanger invoerkosten betaald worden. In de meeste gevallen betaal je deze kosten vooraf aan Vestiaire, ze worden zichtbaar bij het betaalproces, voordat je de betaling definitief maakt. Hierdoor komen deze extra kosten niet als een vervelende verrassing achteraf.

Prijsniveau | servicekosten | commissie

De vraagprijzen op Vestiaire Collective zijn over het algemeen hoog. Verkopers dragen totaal 18% commissie af, wat uiteraard invloed heeft op de vraagprijzen. Het is mogelijk om te onderhandelen met de verkoper over de prijs. Dit kun je doen door een prijs voor te stellen, de verkoper kan hiermee akkoord gaan of kan eventueel een tegenbod doen.
Wil je je aankoop laten controleren door Vestiaire Collective? Dan betaal je, bovenop de verkoopprijs, een bedrag van 15 euro. Vestiaire Collective gecontroleerd dan of het item authentiek is, of het aan de omschrijving voldoet en of de conditie is zoals aangegeven. Deze kosten worden niet in rekening gebracht wanneer je gebruik maakt van de ‘direct shipping’ optie.
Gebruikmaken van deze optie is helaas niet bij elk item mogelijk; over het algemeen kan dit alleen bij goedkopere items. Bij de aankoop van Chanel items is het nooit mogelijk om gebruik te maken van de ‘direct shipping’ optie, Chanel items worden altijd gecontroleerd.

Retourrecht

Over het algemeen heb je bij een aankoop op Vestiaire Collective niet het recht om je product te retourneren. Dit komt omdat er voornamelijk items worden aangeboden door particuliere verkopers. Alleen als je iets koopt van een commerciële verkoper (professional seller) heb je het recht om je geld terug te krijgen als het product je niet bevalt, je hebt dan na ontvangst 14 dagen de tijd om de koop te annuleren.

Klantenservice

De klantenservice is alleen te bereiken via een chat. Deze is eenvoudig te vinden in de app, onder het kopje ‘help’ bij je profiel. Mijn ervaring is dat er altijd erg vriendelijk wordt gereageerd maar dat de chatmedewerkers vrijwel nooit het probleem kunnen oplossen. Dit wordt standaard doorgezet naar een hogere afdeling waarna het een paar dagen kan duren voordat je antwoord krijgt (per mail), áls je al antwoord krijgt. Ik heb meerdere keren een probleem gehad met een koop, een verkoop of met de functionaliteit van de website en ik ben niet echt te spreken over de bereikbaarheid en het oplossend vermogen van de klantenservice. Hier valt wat mij betreft nog veel te verbeteren.

Conclusie

Het positieve aan Vestiaire is dat ze een groot en divers aanbod van vintage Chanel items hebben. De fysieke controle geeft een extra zekerheid, dit is erg fijn, vooral als het om een groot bedrag gaat. Bekijk zelf het Chanel aanbod op Vestiaire Collective.

Deze review is bijgewerkt in december 2022.


Chanel kopen op vinted review (logo)

Vinted | **

Vinted is in 2008 opgericht in Litouwen en is sinds 2019 te gebruiken in Nederland. Dit verkoopplatform voor tweedehands kleding is inmiddels wereldwijd actief maar met de Nederlandse Vinted app zie je alleen het aanbod van verkopers uit Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Luxemburg. De site is te bekijken in de talen Nederlands, Engels, Frans en Spaans.

Aanbod

Vinted richt zich op een jong publiek en biedt een laagdrempelig platform om items op aan te bieden. Er zijn geen eisen wat betreft merken maar tussen de shirtjes van goedkope winkelketens vind je hier ook high-end designer merken als Chanel. Het aanbod is redelijk groot, het wisselende aanbod van tweedehands Chanel tassen ligt rond de 1000. Het laagdrempelige karakter van de site maakt dat advertenties vaak weinig informatie bevatten, bijvoorbeeld over materiaal, afmetingen en gebruikssporen. Mijn advies is dan ook om, voordat je tot aanschaf over gaat, vragen te stellen. Dit om teleurstelling te voorkomen.

Authenticiteitsgarantie & kopersbescherming

Op Vinted is het niet toegestaan om namaakproducten te verkopen maar advertenties worden niet gecontroleerd voordat ze online komen. Verdachte advertenties kunnen wel gemeld worden door andere gebruikers. Daarna worden ze beoordeeld en eventueel verwijderd. Het aanbod van namaakproducten blijft hierdoor beperkt maar het aanbod op de site is dus zeker niet gegarandeerd authentiek. Doordat de betaling via Vinted gaat en wordt vastgehouden totdat de koper aangeeft dat alles oké is heb je een zekere bescherming tegen oplichting. Als het gekochte item in minder goede staat is dan beschreven of als een item bij ontvangst niet authentiek blijkt, kan je een geschil openen. Dit kan tot 48 uur na ontvangst (daarna wordt de betaling automatisch vrijgegeven). Vinted zal de zaak beoordelen en als je in het gelijk gesteld wordt krijg je -meestal na retourneren van het item – je geld terug. Voor het beoordelen van de authenticiteit ben je dus wel afhankelijk van je eigen kennis!

Wil je een vintage Chanel tas, sierraad of kledingstuk gaan kopen en heb je hulp nodig bij authenticatie? Lees hier wat ChanelExpert voor je kan betekenen!

Verzendkosten

De verzendkosten zijn voor rekening van de koper en zijn afhankelijk van de grootte van het pakket en de gekozen vervoerder. Vanwege de grote volumes en samenwerking met o.a. Mondial Relay en Homerr, kan Vinted de verzendkosten laag houden, zo kost het verzenden van een klein pakketje van Frankrijk naar Nederland 3 à 4 euro.

Invoerkosten

Het is (nog) niet mogelijk om op Vinted items te kopen van aanbieders van buiten de EU waardoor je geen rekening hoeft te houden met eventuele invoerkosten van de douane.

Prijsniveau | servicekosten | commissie

De kosten die je betaald voor de diensten van Vinted bestaan uit 5% van de verkoopprijs plus een vast bedrag van 70 cent. Dit betaal je als koper bovenop de afgesproken verkoopprijs. Los daarvan hoeft de verkoper geen commissie af te dragen. Hierdoor kunnen de vraagprijzen lager liggen dan elders, met dezelfde opbrengst voor de verkoper. Dit betekend niet dat de (vraag)prijzen ook altijd daadwerkelijk lager zijn.

Retourrecht

Op Vinted zijn de meeste verkopers particulier, waardoor je geen recht van retour hebt, bijvoorbeeld als de jurk die je gekocht hebt toch niet zo mooi staat.
Alleen in het geval van een geschil (als het gekochte item niet aan de omschrijving voldoet) en Vinted oordeelt dat er voldoende reden is om de koop te annuleren, krijg je na retourneren je geld terug. Op zich een goed systeem, nadeel is wel dat in zo’n geval de kosten van de retourzending voor eigen rekening zijn. Wat mij betreft is hier ruimte voor verbetering.
Als je een aankoop doet bij een professionele verkoper (Pro), heb je wel recht van retour, ongeacht de reden. Hierbij zijn ook de kosten voor het retourneren voor jou als koper.

Klantenservice

Mijn ervaringen met de klantenservice zijn wisselend. Ik heb meerdere keren problemen gehad met een aankoop, zoals een pakket dat was kwijtgeraakt of een item dat bij ontvangst in veel slechtere staat bleek dan omschreven. Deze problemen zijn met behulp van de klantenservice uiteindelijk opgelost. Daarnaast heb ik één hele slechte ervaring gehad waarbij de verkoopster een lege doos had opgestuurd in plaats van de Chanel tas die ik gekocht had. Dit is door de klantenservice totaal verkeerd afgehandeld, zonder de situatie te onderzoeken hebben ze de verkoopster uitbetaald waardoor ik naar mijn geld kon fluiten.
Vinted is niet telefonisch of per mail te bereiken, het contact verloopt via een chat.

Conclusie

Mijn ervaring met Vinted is wisselend. Ik heb er een aantal fantastische aankopen gedaan maar ook erg veel minder goede ervaringen gehad. Een voordeel is dat de site geen hoge commissie rekent, waardoor de prijzen over het algemeen lager zijn dan elders. Een nadeel is dat er een behoorlijk aantal minder ervaren en oneerlijke verkopers actief is, waardoor het risico op een teleurstellende aankoop of oplichting een stuk groter is dan op ‘professionelere’ sites. Met een shirtje van 5 euro is dat geen ramp maar als je honderden of zelf duizenden euro’s uitgeeft aan een vintage item van Chanel wil je graag dat de aankoop aan je verwachting voldoet. Bekijk zelf het Chanel aanbod op Vinted.

Deze review is bijgewerkt in september 2023.


l'etoile de saint honoré luxury vintage review (logo)

L’Etoile – Luxury Vintage | ****

L’Etoile de St Honoré – Luxury Vintage is geen verkoopplatform maar een zelfstandige winkel/webshop. Op het gebied van vintage Chanel is dit de enige webshop die ook een fysieke winkel heeft. Drie nog wel, waarvan twee gevestigd zijn in Amsterdam en een in Maastricht. Ze verzenden wereldwijd en de website is in meerder talen te bekijken. Dit werkt met automatische vertaling vanuit het Engels waardoor niet alle teksten even goed leesbaar zijn als je een andere taal kiest dan Engels.

Aanbod

Het aanbod van L’Etoile bestaat voornamelijk uit tassen en dit zijn veelal échte vintage exemplaren (ouder dan 20 jaar). Online vind je een wisselend aanbod van zo’n 100 vintage Chanel items. Groot voordeel is dat je de tassen in een fysieke winkel kan bekijken, vergelijken en passen.
Punt van kritiek: op de site worden meerdere geverfde tassen aangeboden, terwijl dit niet in de beschrijving genoemd wordt. Persoonlijk vind ik dat zoiets benoemd zou moeten worden, omdat de tas hierdoor niet meer volledig origineel is. Ook heeft het nogal wat nadelen als een Chanel tas geverfd is. Wil je meer weten over het verven/re-dyen van vintage Chanel tassen? Lees dan hier mijn blog over dit onderwerp.

Authenticiteitsgarantie & kopersbescherming

L’Etoile garandeert de authenticiteit van alle items die ze verkopen. Voor het beoordelen van de authenticiteit hebben ze eigen experts in dienst.
Kopen bij L’Etoile is veilig: bij een aankoop in de winkel kan je het item eerst met eigen ogen inspecteren. Als je een aankoop doet via de webshop kan je tot 14 dagen na ontvangst de koop annuleren, mocht het item in het echt toch tegenvallen.

Verzendkosten

Boven een bestedingsbedrag van 500 euro betaal je geen verzendkosten. Bij een aankoop onder de 500 euro betaal je 15 euro voor aangetekende verzending binnen Nederland.

Invoerkosten

Alle producten worden verzonden vanuit Nederland dus je hoeft (binnen Europa) geen rekening te houden met eventuele invoerkosten.

Prijsniveau | servicekosten | commissie

De vraagprijzen zijn de prijzen die je betaald, hier komen (afgezien van evt. verzendkosten) geen kosten meer bij. Ook is het niet mogelijk om te onderhandelen over de prijs.
De aangeboden producten worden ingekocht en zijn dus in het bezit van L’Etoile. Particulieren kunnen hier hun designer tas in consignatie aanbieden tegen een commissie van 40%.

Retourrecht

L’Etoile geeft geen recht van retour op aankopen gedaan in een van de fysieke winkels. Bij een aankoop via de webshop geldt de wettelijke termijn van 14 dagen waarbinnen je zonder opgaaf van reden de aankoop kan annuleren.

Klantenservice

Als je vragen hebt kan je contact opnemen per mail of via het contactformulier op de website. Ook zijn de winkels telefonisch te bereiken. Alle gegevens vind je op de site onder ‘contact’.

Conclusie

Persoonlijk heb ik nog geen ervaring met L’Etoile maar ik ben zeker van plan om eens een kijkje te nemen in de winkels. De fysieke winkels zijn echt een groot pluspunt van L’Etoile en perfect als je je nog aan het oriënteren bent en twijfelt over bijvoorbeeld het gewenste formaat. Bekijk zelf het Chanel aanbod op de site van L’etoile Luxury Vintage.

Deze review is bijgewerkt in september 2023.


vintage chanel kopen: 'bags by es' review (logo)

Bags by Es | *****

Bags by Es is een Nederlandse webshop die zich richt op de verkoop van vintage designer tassen, voornamelijk van het merk Chanel. Ze verzenden wereldwijd en de website is door middel van automatische vertaling in meerdere talen te bekijken.

Aanbod

Kleine maar mooie selectie van zowel pre-loved als echte vintage Chanel tassen (ouder dan 15 jaar). Het aanbod is niet heel divers – op de site zie ik voornamelijk classic flap bags – maar wel van hoge kwaliteit. Bags by Es biedt een wisselend aanbod van klassieke Chanel tassen in goede staat. Ook zijn de foto’s en de omschrijvingen duidelijk en eerlijk, iets wat ik een groot pluspunt vind bij online verkoop van dit soort kostbare tweedehands producten!

Authenticiteitsgarantie & kopersbescherming

Alle tassen worden door eigenaresse Esmeralda persoonlijk ingekocht en gecontroleerd. Bags by Es garandeert de authenticiteit van alle aangeboden tassen door samen te werken met andere professionals. Naar mijn mening is dit een betrouwbare site voor het veilig kopen van vintage designer tassen. Het recht van retour geeft nog een extra zekerheid.

Verzendkosten

De verzendkosten zijn niet inbegrepen in de verkoopprijs, deze worden zichtbaar tijdens het betaalproces.

Invoerkosten

Alle tassen worden verstuurd vanuit Nederland dus binnen de EU hoef je geen rekening te houden met invoerkosten

Prijsniveau | servicekosten | commissie

De prijzen op de site zijn redelijk en reflecteren de kwaliteit van de aangeboden items.
Bags by Es is een winkel en geen verkoopplatform voor particulieren. Er wordt dus niet gewerkt met commissie. De vraagprijzen op de site zijn de prijzen die je betaald, hier komen – afgezien van de verzendkosten – geen kosten meer bij. Ook is het niet mogelijk om te onderhandelen over de prijs.

Retourrecht

Omdat het een commerciële verkoper betreft heb je een wettelijke termijn van 14 dagen waarbinnen je zonder opgaaf van reden de aankoop kan annuleren. Na retourzending ontvang je het gehele aankoopbedrag terug.

Klantenservice

Contact opnemen met Bags by Es kan via mail of via het contactformulier op de site.

Conclusie

Persoonlijk heb ik nog nooit een aankoop gedaan bij Bags by Es en kan dus niet uit eigen ervaring spreken. Wat ik wel zie is dat de site en het aanbod er goed uitzien en dat de prijzen redelijk zijn. Omdat dit een professionele winkel is en geen anonieme verkoper op een verkoopplatform is de kans op oplichting of een teleurstellende aankoop vele malen kleiner. Bovendien heb je recht van retour in het geval een aankoop toch tegenvalt in het echt.
Wat mij betreft dus echt een aanrader, vooral als je op zoek bent naar een van de classic modellen van Chanel. Bekijk zelf het Chanel aanbod op de site van Bags By Es.

Deze review is bijgewerkt in september 2023.


Ebay logo

Ebay | ****

Ebay is een van de eerste en bekendste verkoopplatforms. Het hoofdkantoor staat in Californië, waar het bedrijf in 1995 werd opgericht. Het platform is wereldwijd actief en heeft voor elk land een eigen website.

Aanbod

De site richt zich niet specifiek op designer fashion, toch vind je hier een groot aanbod in deze categorie. Binnen Europa bestaat het aanbod van vintage Chanel tassen uit ruim 1.500 exemplaren, kijk je wereldwijd dat zijn dat er ruim 25.000. Ben je dus op zoek naar iets specifieks? Dan is het zeker de moeite waard om eens op Ebay te kijken.

Authenticiteitsgarantie & kopersbescherming

Het verkopen van namaak producten is verboden, maar Ebay is niet heel actief in het opsporen en verwijderen van het aanbod hiervan. Je vindt daardoor relatief veel Chanel items die niet authentiek zijn. Veel van deze namaak producten worden aangeboden als zogenaamde ‘VIP gift’ (zelden gaat het hierbij inderdaad om een ‘gift’ van Chanel, hierover later meer in een andere blog). Je bent dus sterk afhankelijk van je eigen kennis op het gebied van authenticiteit.
Ook zijn er oplichters actief die adverteren met foto’s van authentieke Chanel producten, maar toch niet betrouwbaar zijn. De foto’s zijn dan vaak van andere sites gehaald.
Als koper op Ebay moet je dus goed opletten. Kijk niet alleen goed naar de foto’s en de omschrijving maar check ook de reviews van de verkoper. Koop alleen van betrouwbare verkopers – met veel positieve reviews – die al langer actief zijn op Ebay. Ook is het zeer aan te raden om altijd te betalen met Paypal of creditcard – zo heb je kopersbescherming in het geval je aankoop niet overeenkomt met de omschrijving.

Wil je een vintage Chanel tas, sierraad of kledingstuk gaan kopen en heb je hulp nodig bij authenticatie? Lees hier wat ChanelExpert voor je kan betekenen!

Verzendkosten

De verzendkosten hangen af van het formaat en gewicht van het pakket en het land waar vandaan het verstuurd wordt. Deze kosten zijn zichtbaar op de advertentiepagina.

Invoerkosten

Aangezien de site wereldwijd actief is kan je te maken krijgen met invoerkosten. Wil je dit niet, dan kan je bij het zoeken op de site instellen dat je alleen resultaten van binnen Europa wilt zien.
Hou er bij aankopen buiten Europa rekening mee dat er nog een behoorlijk bedrag bij kan komen. Deze kosten komen voor rekening van de koper en moeten betaald worden bij ontvangst van het artikel. De totale kosten kunnen behoorlijk oplopen en bestaan uit btw (21%), invoerrecht (verschillende percentages) en een vast bedrag inklaringskosten (rond de 15 euro). Op de site van de Belastingdienst kan je lezen hoe deze kosten precies worden berekend.

Prijsniveau | servicekosten | commissie

Vraagprijzen op Ebay lopen sterk uiteen. De grootste kans op een leuke deal heb je als je kijkt naar items die worden aangeboden in de vorm van een veiling in plaats van met een vaste vraagprijs. Helaas hebben veel veilingen tegenwoordig een erg hoge startprijs, waardoor het niet meer een ‘echte’ veiling is.
De commissie die Ebay rekent aan haar verkopers bedraagt meestal 10% van de verkoopprijs. Een betaling met Paypal kost de verkoper 3,4% van het totale bedrag.
Wat kosten betreft is Ebay dus vergelijkbaar met Vestiaire Collective.

Retourrecht

Bij aankopen op Ebay heb je over het algemeen geen recht van retour. Als dit wel zo is staat dat expliciet vermeld bij de advertentie.

Klantenservice

De klantenservice van Ebay is te bereiken via het contactformulier op de site, te vinden onder het kopje ‘hulp en contact’ bovenaan de pagina.
Het oplossen van problemen met aankopen op Ebay gaat via Paypal. Dit werkt door middel van het openen van een geschil wat je kan doen op de site van Ebay of de site van Paypal, bij de desbetreffende aankoop/transactie.

Conclusie

Vanwege het grote aanbod van vintage Chanel is Ebay zeker een interessante site om eens te bekijken. Houd er wel rekening mee dat je geen authenticiteitsgarantie hebt en dat je alleen kopersbescherming hebt als je betaald met Paypal of met je creditcard. Bekijk zelf het Chanel aanbod op Ebay.

Deze review is bijgewerkt in februari 2022.


catawiki (logo)

Catawiki | **

Dit Nederlandse veilingplatform is in 2008 opgericht als platform voor het verhandelen van stripboeken. Hier zijn later andere categorieën bijgekomen, waaronder vintage designer fashion. Inmiddels is Catawiki wereldwijd actief en is de website te bekijken in de talen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Chinees
De site werkt met themaveilingen, bijvoorbeeld ‘exclusieve tassen’ of ‘vintage accessoires’. De afzonderlijke items worden door verschillende verkopers aangeboden en door een veilingmeester van Catawiki in een bepaalde themaveiling ondergebracht.

Aanbod

Het vintage Chanel aanbod op Catawiki is niet bijzonder groot. Dit komt onder andere doordat het een veilingsite is en aangeboden items van de site verdwijnen zodra de veiling is afgelopen. Toch vind je op Catawiki een wisselend aanbod van zo’n 100-200 vintage Chanel items; voornamelijk tassen, maar ook kleding, accessoires en sieraden. Het is moeilijk om naar een specifiek item te zoeken, je kan bijvoorbeeld geen selectie maken op basis van merk/categorie/kleur/materiaal/maat etc.

Authenticiteitsgarantie & kopersbescherming

Catawiki werkt met experts die elk aangeboden item online beoordelen op authenticiteit voordat de advertentie in een veiling wordt opgenomen. Het aantal namaak artikelen op de site blijft hierdoor beperkt. Helaas gaat het niet altijd goed; met enige regelmaat zie ik toch niet-authentieke items voorbijkomen.
Aankopen worden direct van verkoper naar koper verzonden; items worden dus niet fysiek gecontroleerd door Catawiki. Een artikel kan daardoor bij ontvangst afwijken van de omschrijving. Dit werd in april 2021 ook besproken in het consumentenprogramma Radar.
De betaling gaat via Catawiki en wordt vastgehouden totdat de koper aangeeft dat het product in goede orde ontvangen is. Mocht er iets mis zijn met de levering (het ontvangen product voldoet bijvoorbeeld niet aan de omschrijving) dan kan je contact opnemen met Catawiki en zullen zij bemiddelen bij het vinden van een oplossing.

Verzendkosten

De verzendkosten komen voor rekening van de koper. De verzendkosten die worden gerekend zijn veelal kosten voor een aangetekende, verzekerde verzending en kunnen daardoor vrij hoog zijn, vooral bij verzending vanuit het buitenland.

Invoerkosten

Omdat Catawiki wereldwijd actief is kan je te maken krijgen met invoerkosten, dit geldt voor alle goederen die vanuit een land buiten de EU verzonden worden. Het aanbod van vintage Chanel komt bijvoorbeeld deels uit Japan.
De invoerkosten worden niet van tevoren genoemd/berekend en zitten ook niet bij de verkoopprijs inbegrepen. Deze kosten komen voor rekening van de koper en moeten betaald worden bij ontvangst van het artikel. De totale kosten kunnen behoorlijk oplopen en bestaan uit btw (21%), invoerrecht (verschillende percentages) en een vast bedrag inklaringskosten (rond de 15 euro). Op de site van de Belastingdienst kan je lezen hoe deze kosten precies worden berekend.

Prijsniveau | servicekosten | commissie

Catawiki is een veilingsite en werkt dus niet met vaste vraagprijzen. Toch liggen de verkoopprijzen hoog omdat het overgrote deel van de veilingen een hoge minimumprijs heeft waaronder het aangeboden item niet verkocht wordt.
De diensten van Catawiki worden betaald uit de commissie die kopers en verkopers afdragen. Totaal is dit 26% van het verkoopbedrag. Dit is onderverdeeld in 15,125% (12,5% excl. btw) wat de verkoper moet afdragen van het gehaalde veilingbedrag en 10,89% (9% excl. btw) wat de koper moet betalen bovenop het gehaalde veilingbedrag. Dit is een behoorlijk hoog percentage en verklaard waarom je op Catawiki niet snel een koopje zal hebben.

Retourrecht

Op Catawiki worden zowel door particuliere als door professionele verkopers producten aangeboden. Als je iets koopt bij een particuliere verkoper heb je geen recht op retour. Koop je iets bij een professionele verkoper – te herkennen aan het ‘Pro’ logo naast de naam – dan geldt het wettelijke herroepingsrecht voor online aankopen. Dit betekent dat je tot 14 dagen na ontvangst je aankoop kunt annuleren.

Klantenservice

Mijn ervaring met de klantenservice is oké. De klantenservice is helaas alleen per mail te bereiken en het duurt vaak lang voordat je een reactie krijgt. Er wordt verwacht dat koper en verkoper een probleem eerst zelf proberen op te lossen, lukt dit niet dan zal Catawiki een beslissing nemen.

Conclusie

Voor het kopen van vintage Chanel is Catawiki niet een van mijn favorieten. Het leuke van een veiling is nou juist dat de verkoopprijs niet van tevoren vaststaat en dat de hoogste bieder wint, waardoor je kans hebt op ‘koopje’. Op Catawiki worden de meeste Chanel items geveild met een (niet zichtbare) minimumprijs. Van de geveilde items blijft 80% onverkocht omdat de – vaak erg hoge – minimumprijs, niet wordt gehaald.
Misschien vind jij hier wel nėt dat ene item wat je zoekt en is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen op de site van Catawiki.

Deze review is bijgewerkt in november 2021.


Tot slot

Er zijn natuurlijk nog veel meer winkels waar je vintage Chanel kan kopen, in Nederland zijn dit onder andere The Next Closet en Vintage United. Deze en andere shops ga ik in de toekomst wellicht ook nog reviewen. Weet jij nog een goede winkel met een interessant aanbod van vintage Chanel items? Ik hoor het graag! Stuur me een mailtje via de contact pagina.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ChanelExpert? Meld je dan aan en ontvang (max. 4 keer per jaar) onze nieuwsbrief!